Deutsche Welle -> Νόιμαν: Με μυστικότητα η επιστροφή στη δραχμή

Ο πρόεδρος του IfO Χ. Β. Ζιν προβαίνει στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα για την Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Ο καθ. Μ. Νόιμαν προτείνει να γίνει τα Χριστούγεννα η νομισματική μεταρρύθμιση.

Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα πρέπει να προετοιμαστεί με μυστικότητα, λέει ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, Μάνφρεντ Νόιμαν. Σε συνέντευξή του προς την Wirtschaftswoche, ο κ. Νόιμαν προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τη «νομισματική μεταρρύθμιση» κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων, καθώς...
η σχετική διαδικασία δεν είναι εύκολη.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα Bank-Run υπό του καθεστώς του πανικού, η χώρα θα πρέπει για κάποιες μέρες να απομονωθεί, λέει ο γερμανός καθηγητής. Ο κ. Νόιμαν εξηγεί ότι θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να απαγορευθούν για κάποιο διάστημα τα εμβάσματα χρημάτων προκειμένου να αποτραπεί η διαρροή χρημάτων στο εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης να ανασταλούν οι διεθνείς αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές. Η εκτύπωση νέου χρήματος θα απαιτήσει περίπου τρεις ημέρες, προσθέτει ο οικονομολόγος.
Ζιν: Δεν υπάρχει δυνατότητα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη τα σενάρια για την αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και την επιστροφή της στη δραχμή. Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου IfO του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν δεν «βλέπει» καμία δυνατότητα για την Ελλάδα να παραμείνει στην ΟΝΕ, καθώς όπως εξηγεί «οι Έλληνες δεν έχουν καμία πιθανότητα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός της ευρωζώνης». Μιλώντας στο περιοδικό Wirtschaftswocheο γερμανός οικονομολόγος υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες «θα πρέπει να μειώσουν στο μισό τους μισθούς και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την έξοδο από το ευρώ και υποτίμηση».

Ο κ. Ζιν δεν θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προβλέπεται νομικά η έξοδος μιας χώρας από την ευρωζώνη. «Όλα είναι από τεχνικής άποψης δυνατά και αυτό το έδειξε η απόσπαση της Τσεχίας από την Σλοβακία», παρατήρησε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle
Back to Top